Spoločnosť Mattel oznámila vydanie novej bábiky čiernej pleti Barbie s Downovým syndrómom

By Veronika Plesníková
0

Spoločnosť Mattel oznámila vydanie novej bábiky čiernej pleti Barbie s Downovým syndrómom, ktorá bola vytvorená s cieľom umožniť ešte väčšiemu počtu detí nájsť bábiku, ktorá ich reprezentuje, a inšpirovať všetky deti, aby prostredníctvom hry rozprávali viac príbehov. Túto iniciatívu v oblasti rozmanitosti a inklúzie iniciovala spoločnosť Downovho syndrómu Južnej Afriky, ktorá sa zaviazala posilniť postavenie a nájsť spôsoby, ako zlepšiť kvalitu života všetkých osôb s Downovým syndrómom.


Zaradenie čiernej bábiky Barbie s Downovým syndrómom je posilnením a významným krokom k inkluzívnejšiemu svetu, v ktorom sa oslavuje jedinečnosť každého človeka,“ hovorí Elaine Passmoorová, národná výkonná riaditeľka organizácie Down Syndrome South Africa.

Kevin Hipp

V roku 2023 spoločnosť Barbie predstavila vôbec prvú bábiku Barbie s Downovým syndrómom, ktorá získala ocenenie Iniciatíva roka v oblasti spoločenskej zodpovednosti firiem, ktoré udeľuje Asociácia výrobcov hračiek. Tento rok Barbie opäť spolupracovala s Národnou spoločnosťou Downovho syndrómu (NDSS), aby predstavila svoju ďalšiu bábiku s Downovým syndrómom v rade Barbie Fashionistas 2024. Vo všetkých fázach procesu navrhovania Barbie a NDSS spolupracovali, aby zabezpečili, že čierna bábika Barbie s Downovým syndrómom bude presne odrážať a rezonovať s členmi komunity s Downovým syndrómom. Spoločnosť NDSS spojila spoločnosť Barbie s cieľovou skupinou černošských osôb z komunity s Downovým syndrómom vrátane mladej černošky s Downovým syndrómom, aby preskúmali plastiku bábiky, vlasy, módu a okuliare:


Symboly Downovho syndrómu sú zakomponované v celom oblečení bábiky – modrá a žltá farebná paleta predstavuje povedomie o Downovom syndróme. Tri šípky v niektorých srdiečkach na šatách predstavujú tretí 21. chromozóm, ktorý majú ľudia s Downovým syndrómom. Bábika má aj ružové okuliare, ktoré predstavujú to, že ľudia s Downovým syndrómom majú často problémy so zrakom.

Uvedenie tejto bábiky na trh spolu s novou bábikou Barbie so zrakovým znevýhodnením predstavuje ďalší dôležitý krok v rozširovaní zastúpenia komunity ľudí so uzdravorným znevýhodnením.  

Je dokázané, že hra s bábikami pomáha rozvíjať empatiu a sociálne zručnosti u detí potrebné na dosiahnutie vynikajúcich výsledkov v budúcnosti, keď si predstavujú, že môžu byť čímkoľvek. Séria Barbie Fashionistas, ktorá je najrozmanitejšou líniou bábik značky, ponúka viac ako 175 vzhľadov v rôznych odtieňoch pleti, farbách očí, farbách a štruktúrach vlasov, typoch postavy, zdravotnom znevýhodnení a móde. Patria sem bábiky s vitiligom, bábiky, ktoré používajú invalidný vozík alebo protézu končatiny, bábiky s načúvacími prístrojmi a bábiky bez vlasov. Bábiky Fashionistas 2024 majú za cieľ rozvíjať trvalý cieľ Barbie odrážať viacrozmerný pohľad na krásu a módu a umožniť tak viacerým deťom vidieť svoj svet, ktorý sa odráža prostredníctvom hry.

https://thevibeza.com/barbie-introduces-the-black-barbie-fashionista-doll-with-down-syndrome

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *